elérhetőségeink

Kelépker Kft.
2800 Tatabánya,
Búzavirág utca 1.

Telefon: +36-34-315-514
Fax: +36-34-309-780
E-mail: szamlazas@kelepker.hu
Kelépker Kft. térkép

nyitvatartási idő

Nyári nyitva tartásunk
2020. március 9-től: Hétfő7:00-16:30 h Kedd7:00-16:30 h Szerda7:00-16:30 h Csütörtök7:00-16:30 h Péntek7:00-16:30 h Szombat7:30-12:00 h Vasárnapzárva

Téli nyitva tartásunk: 2020. november 5-től: Hétfő7:00-16:00 h Kedd7:00-16:00 h Szerda7:00-16:00 h Csütörtök7:00-16:00 h Péntek7:00-16:00 h Szombat7:30-12:00 h Vasárnapzárva
országosan

Vállaljuk építőanyagok házhoz szállítását az ország egész területén!

Egyes építőanyagokat díjmentesen házhoz szállítjuk! Tovább »

szaktanácsadás

Tüzépünkön törekszünk arra, hogy a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtsuk vevőinknek.

Értékesítő kollégáink segítenek építőanyagok kiválasztásában és azok elhasználásában. Tovább »

Porotherm

Porotherm HS termékcsalád - megoldás, ami önmagában szigetel!

A tégla ősi, hagyományos építőanyag. Mégis nagy a különbség a régi kisméretű téglák és a napjainkban alkalmazott falazóblokkok között. A Wienerberger élen jár az innovatív téglatermékek kifejlesztésében és a magyarországi piacon való meghonosításukban.

Megfelelő szerkezetű és vastagságú tégla szakszerű beépítésével, kiegészítő hőszigetelés nélkül is olyan szerkezet építhető, amely messzemenőkig kielégíti a szabályozás előírásait. 2006. szeptember 1-jétől új épületenergetikai szabályozás lépett életbe, ami minden építkezőt érint. Szeptember 1-jétől már az új rendelet előírásai alapján kell elkészíteni az építési engedélyezési terv részét képező épületenergetikai számítást.

Ám sem az előbbi, sem pedig az utóbbi megállapításokból nem következik, hogy az jár el helyesen, aki biztos, ami biztos, mindent jól leszigetel.

Tévhit, hogy az új energetikai előírásoknak csak azok a házak felnek majd meg, amelyek külső falazatát hőszigetelik. Megfelelő szerkezetű és vastagságú tégla szakszerű beépítésével, kiegészítő hőszigetelés nélkül is olyan szerkezet építhető, amely messzemenőkig kielégíti a szabályozás előírásait.

Különösen, ha a Porotherm HS termékcsaládja mellett döntünk, semmiképpen nem kell kiegészítő hőszigetelő rendszerek beépítésének kérdésével foglalkoznunk.

Hőszigetelés előre beépítve

Fő cél, hogy a megépült ház ne fogyasszon a szükségesnél több energiát. Nem elhanyagolható szempont ugyanakkor az sem, hogy építés során megfelelő minőségű termékeket válasszunk, kevesebb munkafázis és ennek megfelelően kevesebb építési költség merüljön fel (kiegészítő hőszigetelő rendszerek megvásárlása, azok beépítése miatt). Hiszen minek, ha nem szükséges.

A Porotherm Építési Rendszer külső teherhordó falak építésére ajánlott termékeit a Műszaki Egyetem független szakértői vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy e termékek helyes beépítésével, kiegészítő hőszigetelés beépítése nélkül is energiatakarékos Porotherm ház építhető.

Megoldás, ami önmagában szigetel

Az égetett agyagból előállított, optimalizált üregszerkezetű és tömegű, hagyományos kőműves technológiával építhető falazóelemek új generációja, a Porotherm HS termékcsalád. Elemei egyedülálló hőszigetelő képességgel és egyben a tégla minden előnyével rendelkeznek. A meleg a Porotherm HS-ből épült falban "kétségbeesetten bolyong" és a végén reményvesztetten feladja.

A fejlesztés lényege ugyanis, hogy a lyukszerkezet a lehető legnagyobb mértékben akadályozza a hő falon belüli áramlását, sugárzással való tovaterjedését és egyben a hővesztését is. A Porotherm HS falazóelemek hőszigetelési tulajdonságai ezáltal 12-15%-kal jobbak, mint a hagyományos Porotherm N+F falazóelemeké.

Természetesen a meleg nem adja fel, előbb-utóbb el fog jutni a belső térből a külső térbe, vagyis megtörténik az energialeadás, a Porotherm HS termékcsalád elemei azonban kellőképpen megnehezítik a dolgát.

Kiegészítő termékek a Porotherm HS termékcsaládhoz

2007-ben a Porotherm HS termékcsalád a 44 és 38 cm széles külső falazatokhoz tartozó kiegészítő elemekkel bővült. Az új elemek használata több egymást erősítő pozitív hatással van a kész falazat hő- és páratechnikai tulajdonságaira.

A kiegészítő termékek HS üregszerkezettel készülnek, de speciális nút-féder kialakításuk révén az N+F és a HS termékcsalád falazóblokkjaival is összeépíthetőek.

A Porotherm Építési Rendszer nút-féderes falazóblokkjainak teljesebb, kiegészítő elemeket is tartalmazó termékválasztékából még tökéletesebb, energiatakarékosabb, jobb hő- és páratechnikai tulajdonsággal rendelkező falazat építhető, rövidebb idő alatt, kevesebb falazóanyag- és habarcs felhasználással, csökkenő hulladékképződés mellett. Ez egyszerre jó építtetőnek, beruházónak, kivitelezőnek, üzemeltetőnek és természetesen a bent lakóknak.


Kevesebb beépített hőhid tégla-megoldásokkal

Nyolc új kiegészítő termék bővült a Wienerberger Porotherm Építési Rendszere, amelyek beépítésével tovább javíthatjuk a falazat hőszigetelő képességét és használatuk hatással van az építkezés gazdaságosságára is. Az új kiegészítő termékek HS üregszerkezettel készülnek, de speciális nút-féder kialakításuk révén az N+F és a HS termékcsalád falazóblokkjaival is összeépíthetőek.

Az új elemek használata több egymást erősítő pozitív hatással van a kész falazat hő- és páratechnikai tulajdonságaira, sőt előnyösen befolyásolja a kivitelezést, csökkenti a falazás idejét, a hulladékképződést és a habarcs felhasználást is. A termékfejlesztés így az építtetőnek és a kivitelezőnek is megelégedésére szolgálhat.

Feles falazó elemek

A rendszer feles elemei 3 méretben, 30, 38 és 44 cm vastagságban kerülnek forgalomba. A Porotherm 30 HS feles, a Porotherm 38 HS feles és a Porotherm 44 HS feles műszaki paraméterei a HS téglákéval azonosak.

A kész falazatban csökkentik a pontszerű hőhidak lehetőségét, növelik a falazat homogenitását, ezzel javítják a teljes falazat hőszigetelő képességét és páratechnikai tulajdonságát.

Falazáskor csökkentik a darabolási veszteséget, hiszen az egész (25 cm széles) falazóblokkok vágásánál, "elfelezésénél" óhatatlanul is megnő a hulladékképződés esélye. A 12,5 cm szélesre gyártott feles téglák alkalmazásával ez elkerülhető. A termék felhasználási lehetőségét tovább növeli, hogy a feles tégla szokásos alkalmazási területén túl a falnyílás és falvég kialakításnál is beépíthető, így átgondolt tervezés és falazás esetén, a nyílás peremén lévő egész téglák nútos, a feles téglák sima oldalukkal néznek a nyílászáró felé, ami nagyban megkönnyíti a nyílászáró beépítést és a vakolást. A vágott tégláknál a vágott oldalon a függőleges fugát is habarcsolni kell. A gyártott feles elemeknél erre vagy egyáltalán nincs szükség, vagy csak lényegesen kevesebb habarcs felhasználásával.


Saroktégla

A 44 cm vastag falazat esetében a téglakötés szabályainak betartásához a sarok kialakításnál ezidáig vágott elemeket kellett felhasználni. A szintén a HS termékcsalád műszaki paraméterivel megegyező tulajdonságokkal rendelkező Porotherm 44 HS saroktégla alkalmazásával a jövőben méretre gyártott egész elem lesz használható, vágásra nem lesz szükség. A saroktégla 44 cm vastag Porotherm HS falazathoz alkalmazható, 23,8 cm magas, 19 cm széles kiegészítő elem.

A teljes falazatot vizsgálva a homogénebb kialakítás miatt csökken a falsaroknál kialakuló vonalmenti hőhíd lehetősége, javulnak a falazat hőszigetelési és páratechnikai jellemzői, valamint a vágásból adódó apróbb repedések elkerülésével, tartószerkezetileg is kedvezőbb megoldás jön létre.

Kivitelezési szempontból időt és ezáltal pénzt takarít meg a saroktégla alkalmazása, hisz nem kell az egész téglából a helyszínen fűrésszel sarokelemet vágni. Az építőanyag költséget is csökkenti, mivel a méretre gyártás miatt nem képződik vágási hulladék, valamint a függőleges fugába is kevesebb habarcs szükséges.

Kávatéglák

Igazi újdonságot jelentenek a 38 és 44 cm falvastagsághoz kínált, Porotherm 38 HS kávatégla és Porotherm 44 HS kávatégla elnevezésű idomtéglák. Az igazán korrekt káva kialakításhoz szükség volt a fenti egész (25 cm széles) falazóblokkok feles (12,5 cm széles) változatainak kifejlesztésére is. Természetesen ezek is 23,8 cm magasak és műszaki jellemzőik tekintetében a HS téglákkal azonos "tudásúak", illetve sok tekintetben felül is múlják azokat.

A kávatéglák legnagyobb előnye a kész falazatban elhelyezendő nyílászárók csatlakozásánál fellépő energiaveszteség csökkentésében rejlik. Hagyományos nyílászáró beépítésnél, fűtési időszakban számottevő mennyiségű energia távozik a nyílászárók pereménél, úgynevezett kerülőutas hőhídon keresztül. A kávatégla speciálisan erre a célra kialakított hornyába elhelyezett 4 cm vastag hőszigetelő csík segítségével ez elkerülhető.

Kivitelezési szempontból a falazásnál szükséges kicsit több odafigyelés, bőven megtérül a nyílászárók elhelyezésekor megtakarított időn és feltétlenül megtérül az épület későbbi használatakor. Minden HS falazatnál ajánlott és logikus választás a hőszigetelő falazóhabarcs használata, hiszen egy jól szigetelő falazóblokk tulajdonságait kár és pazarlás lerontani egy rosszul szigetelő habarccsal. Különösen igaz ez a kávatéglák alkalmazásánál, mivel a váltott nút-féder irány miatt téglasoronként és nyílászárónként egyszer a kávatégla nútjait, azaz a függőleges fugát habarccsal kell kitölteni.

A fenti fejlesztések révén számos olyan problémára sikerült választ adni, melyeket a szigorúbb energetikai szabályozás, az emelkedő energiaárak és a növekvő kivitelezési költségek generáltak. A Porotherm építési rendszer nútféderes falazóblokkjainak teljesebb, kiegészítő elemeket is tartalmazó termékválasztékából még tökéletesebb, energiatakarékosabb, jobb hő- és páratechnikai tulajdonsággal rendelkező falazat építhető, rövidebb idő alatt, kevesebb falazóanyag és habarcs felhasználással, csökkenő hulladékképződés mellett, ami egyszerre jó építtetőnek, beruházónak, kivitelezőnek, üzemeltetőnek és természetesen a bent lakóknak.

Kérjen ajánlatot (*Kötelezően kitöltendő elem)